linkedin Hvad er UI/UX? Og hvad betyder det for dig?

October 27, 2023

Hvad er UI/UX?

Nyheder og viden indenfor tech

Er du også før stødt på begreberne UI/UX i forbindelse med appdesign, appudvikling eller i andre designrelaterede kontekster, og undret dig og over hvad UI/UX egentlig betyder?

I dette indlæg vil vi komme ind på:

  1. Hvad UI/UX står for
  2. Hvordan dælen man udtaler det 
  3. Hvad det betyder, og hvad forskellen mellem UI og UX er
  4. Og til sidst, hvorfor det er så hulens vigtigt


Hvad står UI/UX for?
Lad os starte med at afklare, hvad begreberne grundlæggende står for. 
UI står for User Interface (Brugergrænseflade), og UX står for User Experience (Brugeroplevelse). 

Hvordan udtaler man UI/UX?
UI/UX siges bogstav for bogstav, men på engelsk, da det er engelske termer. 
Så….noget der godt kunne lyde ca. sådan her:

U = you
I = eye
U = you
X = eks

(Hvis du var i tvivl om engelsk udtale af bogstaver, you're welcome)

Nu hvor vi har udtalelserne på plads, så lad os dykke dybere ned i, hvad disse begreber faktisk betyder.

UI - Brugergrænsefladen
UI, som står for User Interface, handler om det visuelle aspekt af en digital applikation eller hjemmeside. Altså alt det, som dine øjne kan se. Det omfatter alt fra farver, ikoner, former og knapper til layout og generel brugerinteraktion. UI-design er ansvarlig for at skabe et æstetisk tiltalende, letforståeligt og brugervenligt design.
Når en bruger besøger en hjemmeside eller bruger en app, er det UI-designet, der afgør, hvordan de interagerer med produktet. Et godt UI-design sørger for, at brugeren kan navigere nemt, forstå informationen og udføre handlinger uden besvær. Det er som at pakke brugerrejsen ind i det perfekte gavepapir, der passer til målgruppen.

UX - Brugeroplevelsen
UX, der står for User Experience, handler om den samlede følelse, en bruger oplever, når de interagerer med et digitalt produkt eller en service. Det strækker sig ud over det visuelle og fokuserer på, hvordan brugeren opfatter og reagerer på hele oplevelsen. Dette omfatter aspekter som brugervenlighed, effektivitet, glæde og tilfredshed.
UX-design er grundlaget for ethvert digitalt projekt. Det indebærer forståelse af målgruppen, deres behov og adfærd, for herpå at skabe en problemfri og intuitiv brugerrejse. Dette trin er afgørende, da det danner grundlaget for det efterfølgende UI-design. 

Hvorfor er UI/UX vigtigt?
Nu hvor vi har afdækket betydningen af UI og UX, lad os se på, hvorfor disse to elementer er så afgørende for enhver digital produktoplevelse.

1. Brugervenlighed: Et godt UI/UX-design gør det lettere for brugerne at udføre opgaver og finde den information, de søger. Dette reducerer frustration og forbedrer brugeroplevelsen.

2. Engagement: Når brugerne støder på en intuitiv og tiltalende brugergrænseflade, er de mere tilbøjelige til at engagere sig i produktet. Dette fører til øget brugerinteraktion og brugertid.

3. Tilfredshed: En positiv brugeroplevelse fører til tilfredse brugere. Tilfredse brugere er mere tilbøjelige til at vende tilbage til produktet og anbefale det til andre.

4. Målgruppeforståelse: UI/UX-design handler om at forstå målgruppens behov, adfærd og præferencer. Dette gør det muligt at skræddersy produktet til netop denne målgruppe.

5. Konverteringsoptimering: Et effektivt UI/UX-design kan øge konverteringsraten. Når det er nemt for brugere at udføre handlinger som køb, tilmelding eller deling, kan det have en positiv indvirkning på forretningsmålene.

UI/UX-design har altså en større betydning end man lige går og tror. Og faktisk findes der UI/UX i mange fysiske produkter også. Vi vil godt vove den påstand at sige, at man som menneske tager stilling til UI/UX overraskende tit i mange forskellige sammenhænge - bare uden at vi lige tænker over det. 

Alt i alt handler UI/UX om at skabe noget, der er både visuelt tiltalende og funktionelt effektivt. Når disse to elementer arbejder i harmoni, opnås den perfekte brugeroplevelse, og det er det, der adskiller de gode digitale produkter fra de middelmådige.

Så næste gang du ser forkortelserne UI og UX, vil du forhåbentlig have en dybere forståelse af, hvad de repræsenterer. Det handler om at designe til mennesker og det er nøglen til at skabe produkter, der virkelig imødekommer brugernes behov og ønsker.

#letstalk

Book et app-solut udforpligtende møde i vores kalender

Steffen